13. helmikuuta 2017

1984: Marja-Liisa

Marja-Liisa Hämäläinen voitti Sarajevon olympiakisoissa 1984 kaikki naisten henkilökohtaiset hiihtomatkat. Kukaan muu suomalaishiihtäjä ei ole yltänyt samaan saavutukseen.

Simpeleessä maatalon tyttärenä kasvanut Hämäläinen oli ennen Sarajevoa kilpaillut jo neljästi arvokisoissa. Henkilökohtaisilta matkoilta paras saavutus oli toistaiseksi vasta 11:s sija. Viestin MM-kultaa hän sai Lahdessa 1978, mutta tuolloinkin oma hiihto jäi pettymykseksi.

Merkkejä paremmasta alkoi näkyä keväällä 1983. Hämäläinen voitti Lahden laduilla ensimmäisen kerran maailmancupin osakilpailun ja kauden päätteeksi hän juhli maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa.

Sarajevon olympialaduille Marja-Liisa Hämäläinen lähti ennakkosuosikkina, mutta aiempien arvokisojen epäonnistumiset kaihersivat ainakin suomalaisyleisön mielessä. Kisojen ensimmäinen kilpailulaji, naisten 10 km:n hiihto, oli kuitenkin Hämäläisen hallinnassa alusta loppuun. Kultamitali sai kahden päivän kuluttua seurakseen toisen 5 km:n kisasta, ja samalla Marja-Liisa Hämäläisestä tuli ensimmäinen kaksi olympiakultaa voittanut suomalaisnainen.

Ja kun kultasuoni oli löytynyt, mitalikokoelma täydentyi edelleen. Viestipronssi oli vain välipala ennen ensimmäistä kertaa olympiahistoriassa hiihdettyä 20 km:n kilpaa. Tunnustelevien alkukilometrien jälkeen Marja-Liisa Hämäläinen otti jälleen kisan kärkipaikan ja saapui maaliin kolminkertaisena olympiavoittajana.